ORIGINAL SOURCE: HERE

Engines of Our Ingenuity

No. 1031:
механизам на антикета

од John H. Lienhard

Кликнете овде за аудио на епизодата 1031.

Денес, наоѓаме 2000-годишен компјутер на подот на океанот. Инженерскиот колеџ на Универзитетот во Хјустон ја претставува оваа серија за машините што ја прават нашата цивилизација да работи, и луѓето чија генијалност ги создала.

Нешто пред Велигден во 1900 година, шест грчки нуркачи со сунѓер и нивната екипа беа разнесени во текот на Средоземното Море меѓу островите Китара и Крит. Тие паднаа сидро од страна на малиот остров Антикира, само југоисточно од Китара.

Затоа, тие решија да се нурне во тие непознати води за да видат дали можат да најдат сунѓери. Она што го најдоа беше лошо распаднатиот дел од трговскиот брод што потонал околу 80 п.н.е. - нешто пред Клеопатра, непосредно пред Империјал Рим.

Ова беше првиот антички руина што некогаш е пронајдена. Така, грчката влада ги испрати нуркачите на сунѓер назад во поморскиот брод. Тие гулаб 140 стапки надолу во остатоците. Ова беше пред апарат за нуркање и резервоари за дишење! Тие гулабат една година, воведувајќи статуи, амфори и други трговски добра. До кога завршиле, едниот нуркач починал, а двајца биле трајно осакатени.Како што вестите од весниците за откритието се претворија во вчерашни вести, научниците почнаа внимателно да ја разгледуваат едната точка - лошо кородираниот сет на месинг запчаници, обвиткан во дрвена рамка. Но, во 1900 година, не знаевме како да зачуваме античко дрво кога го извадивме од морето. Рамката набрзо се распадна и се распадна.

Тие сфатиле дека гаџетот требало да биде некаков навигациски астролаб, и фрагментите да лежат таму во музејот. Во 1973 година, историчарот на Јеил Дерек де Сола Прајс конечно објави монументална студија за седумдесет страници за оваа содржина. Кога го стори тоа, целиот наш поглед на античката медитеранска технологија мораше да се промени.

Од она што можеме да прочитаме за натписите на запчаниците, гледаме дека ова беше мал планетариум, дизајниран да ја пресмета и прикаже позицијата на сонцето и месечината. Неговиот комплексен воз за опрема беше, всушност, софистициран аналоген компјутер.

За да го научиме сето тоа, Де Сола Прајс ја користеше секоја алатка на металургот, радиологот и инженерскиот кинематичар. Возот за диференцијална опрема на овој стар компјутер ме потсетува на класичниот менувач Model-T Ford.

Самите заби на менувачот се триаголни. Тоа не е многу добар дизајн на опрема. Историчарите знаат дека подготвеноста за прв пат била измислена во хеленистичката Северна Африка само околу 200 години пред тоа. Но, тие одамна претпоставуваа дека грчкото знаење за брзините е првенствено теоретско. Па, далеку од тоа! Би биле измамени повторно затоа што толку малку оригинални артефакти преживуваат. Старите месинг брзини веќе одамна расипани или стопирани и повторно користени.

Но, херојските фабрички брзини на ВПА-уметноста и модерното време на Чарли Чаплин не беа толку модерни како што некогаш се чинеше. Сега големото чудо од крајот на 20 век, самиот компјутер, излегува само како ново вино во - многу стара кожа.

Јас сум он Лиенхард на Универзитетот во Хјустон, каде сме заинтересирани за начинот на кој функционираат инвентивни умови.
(Тема музика)


де Сола Прајс, Д., Запчаници од Грците: Механизмот на антикитара - Календарски компјутер од ca. 80 година п.н.е. Трансакции на американското филозофско друштво, том. 64, Пт. 7, 1974, стр. 1-70.

Благодарен сум на Фред Стал, Велингтон Системс, Норвалк, Конектикат, за сугестијата на епизодата на Антикета и за повикувањето на написот на Де Сола Прајс. Благодарен сум на Ели Славсон од опсерваториите на институцијата Карнеги од Вашингтон за обезбедување на следниве три веб-страници на антикира:

http://www.grand-illusions.com/antikyth.htm
http://www.ams.org/featurecolumn/archive/kyth1.html
http://www.nordex.com/htmlpages/amazing.html


Цртеж од John Lienhard

Комплекс облик на заби со модерен опрема

Моторите на нашата генијалност се авторско право © 1988-2019 by John H. Lienhard.