ORIGINAL SOURCE: HERE

Length Converter

Виндоус, Користејќи римски азбуки
(Забележете дека различните верзии на Виндоус (Виста, Виндоус 7 и 10) варираат во деталите и вокабуларот, но имаат нешто слични методи.)

Бидејќи индивидуалните апликации како што се процесори за текст или HTML кодови имаат свои шеми (Word,, HTML) тие се со помала веројатност да бидат 100% преносливи на други софтверски апликации. Сепак, повеќето апликации за Windows, вклучувајќи ги и процесорите за текст, ќе ги прифатат овие методи:
 • Променете или додајте тастатури
  • Microsoft Windows дозволува голем број на различни јазици на тастатурата и распоред. Инсталирањето на „типичните“ или „стандардните“ опции обезбедува можности за француски, шпански и други јазици од Западна Европа. Виндоус информации.

   Во Виндоус 7, за да ги промените јазиците на тастатурата и изгледот, следете ги овие чекори.
   - Кликнете Започнете-->Контролен панел-->Регион и јазик--> Тастатури и јазици.
   - Кликнете на Промени тастатури... копче. Ова отвора прозорец наречен "Услужни текстови и влезни јазици".
   - Кликнете на Додај копче (во табулаторот Општо). Скролувајте до посакуваниот јазик. Кликнете на ОК и потоа Аплицирај.
   - Конечно, ако сакате ова да биде стандарден избор, одберете го во прозорецот за повик Стандарден јазик за внесување и кликнете повторно Примени.
   - Јазична лента треба да се појави на лентата со задачи во долниот десен дел каде што можете да изберете меѓу тастатурите што сте ги додале.

   Оваа страница има информации за Win 10. Брзата верзија е икона за Windows во долниот лев дел, Settings, кликнете на Time and Language, потоа Регион и јазик, потоа + знак или англиски.

   Распоредот на тастатурата за многу јазици е достапен. Сепак, тие обично не го следат изгледот „QWERTY“ и некои знаци, особено интерпункцијата, нема да одговараат на оние што се отпечатени на вашите клучеви. Францускиот користи „АЗЕРТИ“ со букви a / q и z / w заменет во споредба со тастатурата на САД.

   за графикони за распоред за неколку јазици.
   Откако ќе се инсталираат тастатурите за јазици, користејќи alt + shift или одредена варијација се ротира низ нив (прилагодливи со промени по притискање на копчето "Key Settings". Кликнете на иконата за лентата со задачи за да се префрлите на друг јазик).

 • На Распоред на американско-меѓународна англиска тастатура е инсталиран како погоре и ги има овие карактеристики:
  • Ги користи следниве интуитивни методи кои работат со повеќето (или сите) апликации за Windows, додека ги одржувате познатите QWERTY тастатура. 
  • Притиснете едно од петте копчиња за модификација `  '  "  ~  ^ , тогаш писмото што треба да се измени. ( ' тогаш a = á,   " тогаш u = ü, ' титногаш c = ç, . )  
  • Притиснете го десното копче alt  + друг клуч. Примери:
   нели alt + ,  = ç  (or  ' + c) 
               + / = ¿ 
               + 1 = ¡ 
               + c = © 
      + 5 = Симбол на валута во евра       за комплетен преглед и резиме на пријателски принтер.
  • Забележете дека ова го одржува изгледот на "qwerty". Сепак, копчињата за модификација `  '  "  ~  ^  понекогаш мора да се следи со притискање на тастерот space кога тие се всушност наменети. Системот може да прифати зборови што бараат апостроф, како што е тоа, без вселенската лента. 
 • Ако имате проблеми со клучните точки на интерпункција, како што се чудно однесување на вашиот компјутер и клучот на апостроф, причината може да биде дека вашата тастатура случајно е поставена на Меѓународната тастатура за англиски јазик. Решението е да го ресетирате на стандардна тастатура на англиски или САД.
 • Кодови на Alt клучеви (исто така наречени Alt број или алтнум)
  • Оние кои користат само неколку карактери, но често и во многу апликации, можеби претпочитаат да ја одржуваат стандардната тастатура за англиски во Соединетите Држави и да запаметат неколку Клуч Alt кодови. Овој метод го користи копчето Alt плус четирицифрен број внесен преку нумеричката тастатура, со Нум е заклучено. Изменетата буква се појавува откако ќе се притиснат и пуштаат копчињата. За пикаторите на допир, недостаток е да ги придвижат рацете на рамката со броеви од десната страна на тастатурата. Следат примери. Доказите за анегдотот покажуваат дека ова работи во повеќето програми, дури и во е-пошта и имиња на датотеки. Забележете дека некои лаптопи имајте „скриена“ нумеричка тастатура.
  • ALT + 0224 = à        ALT + 0225 = á
  • ALT + 0232 = è        ALT + 0233 = é         ALT + 0200 = È
  • ALT + 0242 = ò        ALT + 0243 = ó         ALT + 0241 = ñ       за целосни списоци (вклучително и есперанто)
  •  
 • Карта на карактери
  • Ова е корисно за реткиот акцент или симбол. Се наоѓа на Start - Programs - Accessories - System Tools - Map Map (Или кликнете на Start, Run, и напишете charap). Откако ќе изберете фонт, кликнете двапати на саканиот знак (и). Откако ќе кликнете на Копија, вратете се на вашиот документ и ставете. Некои фонтови (како Симбол, Веб-страница и крилја) даваат грчки, икони, стрели и симболи. Овој систем може да пропадне ако комбинација на копчиња, како што се гледа во долниот десен дел од прозорецот, е резервирана за друга апликација.
 • ПопКар е подобрување во однос на картата со знаци. Кога ви треба посебен лик, кликнете на полето "P" во лентата со задачи за да прикажете табела со знаци. Изберете го саканиот карактер и тој веднаш се појавува во вашиот документ. Симболи HTML се исто така достапни. 

MS Word користи исклучително интуитивен пристап, давајќи му предности слични на
(но можеби и помалку универзален отколку) на International English Keyboard.

Забележете дека понекогаш софтверот додава свои знаци на акцент (како во кафе), можеби како дел од проверка на правопис.
  1. Притиснете CTRL и едно од клучевите за интерпункција ` ' , ~ : ^ што најмногу наликува на потребниот акцент. 
  2. Ослободете ги двете копчиња притиснати во Чекор 1.
  3. Притиснете ја буквата за да се измени и ќе се појави акцентиран карактер. 
   Така Ctrl+: со ти дава ü и Ctrl+, со C дава Ç. 
  Следната табела потекнува од помош за MS Word / index / карактери / вметнување / тип меѓународна. Поновите верзии имаат малку поразлични текстови како што се help/index/character,потоа кликнете на Insert an international character by using a shortcut key.
à, è, ì, ò, ù - À, È, Ì, Ò, Ù CTRL+` (ACCENT GRAVE), писмото 
или Писмото
á, é, í, ó, ú, ý - Á, É, Í, Ó, Ú, Ý CTRL+' (APOSTROPHE), писмото
â, ê, î, ô, û Â, Ê, Î, Ô, Û  CTRL+^ (CARET), писмото
ã, ñ, õ Ã, Ñ, Õ  CTRL+~ (TILDE), писмото
ä, ë, ï, ö, ü, ÿ Ä, Ë, Ï, Ö, Ü, Ÿ  CTRL+: (COLON), писмото
å, Å  CTRL+@, a or A
æ, Æ  CTRL+&, a or A
œ, Œ  CTRL+&, o or O
ç, Ç  CTRL+, (COMMA), c or C
ð, Р CTRL+' (APOSTROPHE), d or D
ø, Ø  CTRL+/, o or O
¿ ALT+CTRL+?
¡  ALT+CTRL+!
ß  CTRL+&, s

Математика и други симболи

Word 2010 има одлични карактеристики до кои може да се постигне со избирање на Вметни табот, а потоа одење во делот за симболи на "лентата". Со кликнување на „Равенка“ се дадени околу десет вградени равенки вклучувајќи ја и областа на кругот и квадратната равенка. Со кликнување на П над „Равенка“ се отвора панделка со математички термини слични на оние во уредникот за математика за равенки 2003/2007. Опаѓачките стрели водат кон уште многу термини. Со кликнување на "Симбол" резултира со различни оние, од кои многу може да се залепат во друг софтвер.Кликнете овде за табела со математички и музички симболи со помош на алт плус 4 цифрени шифри.

Некои Word 2010 карактеристиките се слични на Word 2003/2007 каде многу не-англиски карактери, како и некои икони се наоѓаат во Insert menu, then select Symbol and More Symbols. Во рамките на овој симбол прозорец, фонтот Lucida Sans Unicode обезбедува многу акцентирани и други знаци за бројни јазици. Фонтовите на крило и ZDingbats имаат многу други карактери. Картата со знаци (Start-All Programs-Accessorries-System Tools; десен клик за да ја иглате на Start менито) ги има и овие фонтови.

Зборови Microsoft Equation 3.0 editor што може да состави сложени равенки е достапно на Вметни мени - предмет (во текстот). Ако не е инсталиран, можеби ќе треба да го деинсталирате Word и повторно да го инсталирате Word со уредникот. Набавка на поудобен математички уредник како што е Math Type се советува за оние кои често пишуваат равенки.

Повеќе совети за математика за MS Word:
*Симболот font (во табот Home) исто така има многу математички знаци. На пример, откако ќе се смените во фонтот Симбол, притиснете го копчето tilde на горниот лев агол, без копчето за смена. Треба да видите бар. Потоа напишете друг клуч како што е s; резултатот за с е помал случај грчка сигма под шипката. Ако ви треба x или X или друга буква под шипката, променете го фонтот назад во текстуален фонт, како што се Times Roman, и потоа напишете x или X.
*За натписи, како што сеxn: тип x, потоа притиснете и задржете Ctrl, Shift, =. Потоа напишете n. за да се вратите на нормалните букви, притиснете и задржете Ctrl, Shift, =. Претплатите се слични, но изоставете го копчето Shift.


Зборот совршен има проверка на правопис, тезаурус, граматика и хипотека на бројни јазици. Друга карактеристика е создавање прилагодена тастатура. Сепак, привлечената тастатура може да работи само во апликацијата WordPerfect.


Интернет и HTML ознаки: Ако пишувате директно во HTML-код, ознаките за специјални знаци се релативно интуитивни. Тие започнуваат со & и завршува со а полу-колон . Примери се &euro; for €, &ouml; за ö, &Ouml; за Ö, &ntilde; за ñ,  &egrave; за è, &eacute; за é, &lt; за < (помалку од), &gt; за > (поголема од), &amp; за &,  &nbsp; за non-breaking space, and &copy; за ©.ASCII нумерички кодови (како &#128; за еврото) се исто така достапни на табелата. за комплетни списоци.

Во софтверска апликација како што е Dreamweaver, може да се користи International English тастатура. Исто така, има и Dreamweaver Insert - special characters во лентата со мени. Апликацијата за споделување на софтвер NoteTab обезбедува друг метод, како и други корисни карактеристики.


Не-римски азбуки
Следното е споменато на LLTI или друга преписка; Јас немам лично искуство со нив.

 • Азиски јазици
 • Кирилица
 • Друго

 • Shareware

  • DIACRIT Shareware - зависен од јазик, дијакритички мапа на клучеви со знаци за Windows од Пол Хербер.
  • NoteTab - бесплатно подобрување на бележник и корисен уредувач на HTML. Библиотеката со исечоци и плочката е неверојатна заштеда на време без разлика дали креирате веб-страници, пишувате изворен код, испраќате е-пошта, земате белешки, анализирате текст, читате датотеки или правите нешто што е поврзано со текстот. Цената е помеѓу бесплатна и 20 долари во зависност од верзијата и карактеристиките.
  • PopChar Win  - прикажува табела со знаци и симболи HTML кои лесно се префрлаат во документи.

  Language and Other Services
  • Linux - Акцентирани карактери.
  • eMailman
  • Wikipedia - страница на дијакритики