ORIGINAL SOURCE: https://www.pruittfamily.com/paul/optout.htmПреземете наградуван обновување на датотеки Mac софтвер.

Исклучете ги ресурсите

Извори за исклучување од Telemarketers, Спам
Е-пошта и несакана пошта и некои белешки за безбедност

Вовед

Погледнете ја оваа мрежа страница како одлична почетна точка. Слободно можете да зачувате и печатите користејќи печатач хартија за употреба подоцна. Специфичен е за државата Минесота, но содржи одлични информации применливи за секого.

http://www.moea.state.mn.us/campaign/junkmail/index.html

Започнувајќи со информациите погоре и користејќи други други страници, ги најдов информациите подолу.

ТелемаркетингSign with a line through an icon of a silhouette of a telemarketer.

Националниот список не повикувајте се на сила од петок, 10 октомври 2003 година, во 8:00 часот. Сепак, ова влијаеше само на оние кои се регистрираа пред 1 септември 2003 година. Оние што се регистрирани на тој ден или потоа, ќе треба да чекаат три месеци од денот на нивната регистрација пред делумната забрана за телемаркетинг повици на нивниот број (и) да започне во ефект. Националната страница можете да ги најдете овде и подетални информации наведени на втората адреса. Третиот има малку за деловните активности, а четвртиот е како овој напис, но подетално со долг список на дополнителни врски. Петтиот содржи линкови до целата држава што не повикува списоци:

https://www.donotcall.gov/default.aspx

http://www.ftc.gov/bcp/edu/microsites/donotcall/index.html

https://www.contactspace.com/blog/do-not-call-register - содржи и меѓународни информации.

Потрошувачите исто така можат да се јават

1-888-382-1222

бесплатен за регистрација за списокот. Асоцијацијата на директни пазарот е легитимно здружение за телемаркери, несакана пошта и спам Е-пошта. Тие имаат дополнителен список на кој можете да се откажете од сите телемаркетинг кои ги прават компаниите во нивното здружение. Чини 5 долари за регистрација на Интернет, но е бесплатна ако испратите по пошта во форма на US Post. Ако одите на адресата, кликнете на копчето „РЕГИСТЕР ПО МАИЛ (презема подолго)“, тоа ќе генерира форма каде можете да ги внесете вашето име и адреса со тастатурата на компјутерот. Потоа можете да ја отпечатите оваа форма и да ја испратите по пошта

http://www.dmaconsumers.org/offtelephonelist.html

Понуди за кредитни картички и откажување од несакана пошта

User being overwhelmed with spam coming out of the monitor. Има телефонски број на кој можете да се јавите, што ќе ви овозможи да се откажете од претходно одобрените понуди за кредитна картичка. Повеќето компании за кредитни картички проверуваат со една од четирите најголеми агенции за кредитно известување (TransUnion, Experian, Equifax и Innovis) пред да побараат покана за кредитна картичка. Кога имате пристоен кредитен рејтинг, се квалификувате за „претходно одобрени“ понуди. Постојат неколку понуди за кредитни картички кои не се претходно одобрени и повикувањето на бројот подолу нема да ве извлече од овие. Четирите компании се собраа и имаат еден телефонски број на кој можете да бирате за да се откажете од сите компании што ги споделуваат вашите кредитни информации. 

1-888-5-OPT-OUT (1-888-567-8688)

Можете да дознаете повеќе информации подолу.

https://www.optoutprescreen.com/?rf=t

Experian е исто така голем брокер на адреси за физичка несакана пошта. Повикувајќи го телефонскиот број подолу, ќе ве стават на Регистарот за исклучување на адреси за пошта на САД на Experian.

1-800-228-4571 x4633 

Компанијата Полк е уште еден голем продавач на адреси за физичка несакана пошта. Повикувајќи се на овој број ќе ве стават на списокот со адреси за пошта на САД на Полк, што не се одобруваат од списокот. 

1-800-464-7655 x6660  

АДВО АД е компанија која произведува мали бели рекламни летоци со исчезнати деца и нивни евентуални наводни киднапери. Тие се вредности на поштенско сандаче, флаери на ShopWi $ e. Можете да го повикате бројот подолу пред 4 часот во источниот брег време да се откажете од нив.  

1-888-241-6760

Вал-Пак директен маркетинг системи е испраќач на купони. Може да се јавите: овој број да се откажете од нив. Тие не работат во сите држави.

1-800-661-0959 


Адресата подолу ќе ве упатува како повторно да се појавите на списокот на тргувања. Забележете дека ова е одвоено од списокот на е-пошта што е исклучен подолу и списокот на телемаркер погоре. Повторно ако сакате да се регистрирате на Интернет со овој список за тргување, чинеше 5 долари, но ако испратите физичко писмо, тоа е бесплатно.

http://www.dmaconsumers.org/cgi/offmailinglistdave

Спам-пошта, поп-ап реклами и колачиња за Интернет

Trash can full of spam letters. Друштвото за директен маркетинг исто така има веб-страница што ќе ви овозможи бесплатно да се регистрирате на списокот за исклучување на е-пошта за компании кои се членови на нивното здружение кои рекламираат преку спам Е-пошта. На оваа листа можете да регистрирате до три адреси на е-пошта. Оваа регистрација е бесплатна преку Интернет, за разлика од нивните списоци за несакана пошта и телемаркет.

http://www.dmaconsumers.org/opt-outform_emps.shtml

Оваа страница ви овозможува да се откажете од колачињата и, исто така, да се појавуваат реклами од неславниот DoubleClick (а исто така и од друг што не сум чул за Авенија А, Анкара).

http://www.networkadvertising.org/understanding-online-advertising/what-are-my-options/

Cartoon of leterally a wall on fire next to a computer monitor.Безбедност, бесплатни Fireидови и шпионски софтвер

Ако сте на Интернет, треба да користите Firewall покрај програмата за антивирус што ја користите. Ова ќе ги спречи влегувањето на хакерите. Хакерите секогаш ги скенираат сите IP адреси што постојат на Интернет, во потрага по слабости. Кога се најавувате на Интернет, без разлика дали е преку Dial-Up, DSL или Cable, вие се идентификувате со единствена IP адреса. Корисниците на кабли споделуваат IP-адреса со другите во нивното соседство. Кога започнав да користам Firewall на мојата DSL линија, се изненадив кога открив дека корисниците од целиот свет се обидуваат да влезат во мојата машина еднаш на секои 2 минути (различен корисник секој пат). Ова беше точно и покрај тоа што Verizon ја менува мојата IP секогаш кога ќе се најавам. Јас користам Zone Alarm Pro кој има бесплатна верзија. Можеби е малку тешко да се разбере како да се користат овие програми на почетокот, но само да се прифатат стандардните услови, за да започнете со тоа, и ќе бидете во ред. Ако програмите влезат во вашата машина, заштитените идови ќе спречат вашиот компјутер да се користи како сцена за започнување со негирање напади на услуги против Амазон, Е-залив, веб-страници на владата и сл. Тие исто така можат да спречат вируси или црви да ги користат вашите Програма за е-пошта за испраќање на е-пошта на сите адреси во вашата адресарна книга. Антивирусните програми треба да ја извршат и последната функција. Огнените идови се добра прва линија на одбрана со антивирусните програми кои се втора линија на одбрана. Можете да ме напишете ако имате какви било прашања (сè уште учам).

Вовед во безбедноста на компјутер од Википедија:

https://en.wikipedia.org/wiki/Computer_security

Можете да започнете со преземање на Zone Alarm тука бесплатно за лична употреба. Најлесно е за почетниците да ги користат. Забележете, одговорете на прашањата и притиснете го копчето за продолжување на дното. На следната страница, бесплатната верзија е сè до десно (третата).

https://www.zonealarm.com/software/release-history/zafree.html

Огнениот ид вграден во Виндоус сега е доста способен и доволно добар за обична употреба. Меѓутоа, ако сакате да го добиете најдоброто, купете ја Интернет-безбедноста на BitDefender кој исто така има вграден антивирус и антиспајвер, за околу 30 американски долари.

https://www.bitdefender.com/solutions/internet-security.html

На темата на анти-шпионски програми, има неколку бесплатни добри.

https://www.superantispyware.com/free-edition.html

https://www.malwarebytes.com/pricing/

Ажурирање на Виндоус

Private eye cartoon dog holding a big magnifier  up to his left eye. Конечно, важно е да бидете во тек со сите безбедносни закрпи што се издаваат за Windows. Деновиве, ажурирањето на Windows се врши автоматски, иако можете рачно да го промените ова за рачно ажурирање. Мајкрософт ги одржува своите ажурирања, а потоа ги ажурира персоналните компјутери во вторник вечер и среда наутро, па ако ви одберете време да го одржите компјутерот за да го одржувате ажурирано, барем направете го тоа преку ноќ во вторник до среда наутро. Ова е „печ вторник“ не е секој вторник, туку на втор и понекогаш четврти еден од месецот, затоа дефинитивно чувајте ги компјутерите на тогаш и прикачени на Интернет. Еве повеќе информации:

https://en.wikipedia.org/wiki/Patch_Tuesday

Со среќа!

Коментари или прашања може да се испратат  [email protected].