ORIGINAL SOURCE: http://forth.org/successes.html

Четврти успешни приказни

FIG stuff

Четвртиот може да се најде во:

 • воздушна вселена (вклучувајќи го и вселенскиот шатл)
 • вградени системи
 • Отворете фирмвер / отворен говорница / Еден лаптоп на дете
 • астрономијата
 • океанографија
 • електротехника
 • ограничени ресурси апликации
 • математика
 • нови и експериментални хардверски платформи
 • Windows, Mac, DOS, Unix и самостојни
 • микроконтролери
 • ... и многу други!
*

Втор простор поврзани со вселената првично беше составена од сега пензионираниот научник на НАСА, Jamesејмс Раш и објавен на http://forth.gsfc.nasa.gov/. Оттогаш е отстранета од веб-страницата, но е архивирана овде.

*

Белешки за апликација во FORTH, Inc.

   

Музички апликации

Четврта и компјутерска музика на Катедрата за технологија во музика и сродни уметности (ТИМАРА) на Конзерваториумот Оберлин - 04/28/2006

Целиот напис

TalberTronic - Проекти од Johnон Талберт -


1984

На прототип на MIDI рог е дизајниран и изграден. Ова е контролер на ветер со сензор за притисок, 8 прекинувачи и неколку лизгачи / педали. Податоците на контролорот се доставуваат до една табла микрокомпјутер Z8 што ги толкува податоците и ги претвора во контролни сигнали MIDI. На Четврт се користеше јазик за програмирање на уредот бидејќи BASIC се покажа како премногу бавен.

1987

На финална верзија на MIDI Рогот е изградено Ова е MIDI контролер инструмент базиран на микрокомпјутер со една табла и програмиран на Четвртиот програмски јазик. Гери Нелсон го носи MIDI Рогот на патот со над 200 настапи низ целиот свет. Тој го користи MIDI Рогот како интерфејс за изведба дел од „хиперинструмент“ кој се состои од компјутерски Macintosh, збир на дигитални синтисајзери и софтвер (Max / MSP) што ги поврзува сите заедно. Во „хиперинструмент“ контролорот не мора да игра „ноти“, тој испраќа сигнали за изведба, врз кои се активира компјутерска програма составена за да контролира како се репродуцира музиката..

После работењето со Четврт Програмски јазик на MIDI рогот Јас сум импресиониран од неговата брзина, компактност и едноставност за употреба. На Четврт јазикот се состои од речник на зборови (субрутини) и неколку Купишта за чување на субрутинските податоци. Програмирање во Четврт е прашање на градење нови „зборови“ со комбинирање на претходно изградени зборови што веќе се во речникот, со што се создава хиерархија на зборови. Зборовите од повисоко ниво можат лесно да се тестираат со извршување на нивните компоненти на пониско ниво. Зборовите со пониско ниво, кои се занимаваат директно со хардверот на процесорот, лесно се градат, дури и со користење на код за склопување, доколку се смета дека е неопходно за брзина.

Научен микрокомпјутер на Охајо е надграден во 1987 година со а Четврт-базиран систем (RSC Forth). Јазикот е значително проширен со зборови што се занимаваат со Hybrid Synthesizer, MIDI влез и излез, тајмер уред, нов SID синтисајзер чип и сите уреди што се користат за контрола на аналогните синтисајзери како што се контролниот напон DAC и ADC, детекторите за пулс и генератори. Интерфејсот Hybrid Synthesizer е повторно изграден со нови генератори на бранова форма и контрола на тајмерот. Флопи дискови се инсталирани за корисничко складирање на програми.

1988

Колото за аналоген синтисајзер достигнува одредена зрелост со достапност на чипови, како што се чипови со солидна држава и музички чипови „Куртис“. Ги користам овие за да дизајнирам и да градам октален контролиран засилувач на напон (VCA), контролиран филтер за напон со четири напон (VCF), Aural Exciter со сите свои компоненти на располагање и поле за аналогна на одложување линија. Сите овие можат да се контролираат со научниот микро Охајо со користење на продолжени Четири комунални зборови.

1993

Започната е работа на дизајнирање и градење на контролен напон на уредите MIDI. Еден проект користи микропроцесор 8088 со база на ROM Четврт систем за контрола на 8 битни АДЦ. Друг проект е да се репрограмира а Roland PG1000 лизгачка кутија за да изгасне кој било вид на сигнал MIDI.

     Крис Пасауер

Скенирање микроскоп за тунели - 05/27/2011

Се сеќавам како се вратив во доцните 80-ти години колку е кул, добиваше отпечаток од низа јаглеродни атоми од првиот микроскоп за скенирање на табелирање на врвот на компјутерот, кој како контролор го користеше нашиот PC4000 компјутерски приклучок, кој се користи како свој микропроцесор на Novix NC4000 Четврт чип. Овој СТМ беше еден од Силиконски композитори' early OEM успеси. Некаде мислам дека сè уште го имам Четвртиот код за ниско ниво што се користи за контрола на главата за игла со микроскоп со xyz-позиција, што буквално би летала над примерокот на јаглерод. Во раните претходни верзии на системот, главата повремено ќе се сруши во планините на јаглерод “.

„Забавни времиња“

Georgeорџ Никол
george -at- inscenes.com

Анализатори на моторот - 10/21/2010

"Во 1986 година работев за мечка автомобилска индустрија во Брукфилд, В.И., кој користев натаму за да ги програмирам анализаторите на моторот (Пред-ОБД). Тогаш работеа со Мерцедес-Бенз."

„Јас прикачив документација за производот што се градеше околу Четвртиот софтвер. Машината на која работев беше хардвер за анализатор на моделот PACE 200/400“.

"Јас работев за компанијата во 1986-1987 година, веднаш пред нивниот потег од Брукфилд во Berlinу Берлин, В.И. во последната година. Во мај 1988 година компанијата беше купена од корпорацијата SPX за 66 милиони долари."

„Се уште постои компанија за реновирање наречена Тимот мечка САД. Јас немам поврзаност со компанијата “.

Мечка 400 фотографија
Мечка 3000 фотографија
Темпо 200 брошура - 313 Kb pdf file
Темпо 400 брошура - 3.52 Mb pdf file
Скот Матус
smartus -at- barclaycardus.com

Филм Кран - 12/31/2009

"Јас направив додаток за Филмот Кран на Панавизија наречен Back Pan Plus. Тоа му помага на операторот на камерата со вадење на движењата на држачите и ја задржува камерата да му укажува на актерот. Вкупното време на програмирање беше само неколку недели. Оттогаш се користи во многу филмови, а еден е изграден трајно на сетот на Опра. Натамошно продолжува да добива импресивни победи насекаде каде што е прифатен “.

Ренди М. Дамсе
New Micros
rmdumse -at- newmicros.com
rmd -at- newmicros.com

Белодробна апликација - 11/20/2004

„Еднократна болничка апликација во Форт трае континуирано во белодробниот оддел на медицинскиот центар Седар-Синај од крајот на 70-тите години“.

"Основните апликации беа развиени од FORTH, Inc. за PDP 11/60 со само 16K меморија. Чак Мур и Бет Ратер очигледно поминаа многу долги вечери претепани преку терминалите на Тектроникс, развивајќи ги малите апликации. Едно беше во реално време систем за стекнување на податоци за тестирање на белодробна функција, а другиот беше база на податоци за податоци за артериски крвен гас. Четвртиот кернел беше помал од 1К. Кога заминаа, апликациите беа функционални, иако системот се сруши на секои 20 минути или така. "

"Јас работам со овој систем од 1981 година, во кое време исто така се најавуваше и апликација за наплата и се развиваат рудиментите на системот за внесување на нарачки за респираторна терапија. Вториот ќе беше апликација 24х7, што бара многу повеќе стабилен оперативен систем.После обратното инженерство на кернелот, открив неколку грешки што предизвикуваа постојани падови.Напишав генератор на кернелот за да можам да ги поправам грешките и да додадам некои потребни способности, и да го препишам мулти-програмерот за да биде повеќе ефикасни и стабилни. Бевме на пат. До пред неколку години, секогаш имаше 2-3 програмери на персоналот, само за развој и одржување на апликации “.

"Со текот на годините, апликациите беа додадени и отфрлени, вклучувајќи систем за вежбање со вежби во дишење во реално време и разни апликации за бази на податоци. Мигрира во PDP 11/84 во 1987 година и тогаш изворот на апликација беше препише за UR на LMI. / Четврто на компјутер во 1998 година. “

"Денес LMI Forth животната средина работи во DOS-кутија на Windows 98SE компјутер, интерфејсирајќи се на корисници, печатачи, скенери за баркодови, лабораториска опрема и други компјутери преку 35 сериски порти. Таа одржува врски HL7 со други болнички системи, испраќајќи лабораториски податоци и прима Информации за прием / празнење / трансфер Едно пристаниште се храни со други болнички системи како задача на печатачот, а стотици финансиски и клинички извештаи се „печатат“ секој ден на оваа редица, каде што системот на Четвртиот ги парсира да населат бројни бази на податоци. единствена можност за автоматско усогласување на информациите што другите оддели мора да ги прават со рака од печатените извештаи “."Денес главните апликации се сите апликации во базата на податоци; апликациите во реално време се заменети со системите на клуч на рака кои се поврзуваат сериски. Главните апликации се внес на нарачки за нарачки во RT, наплата, податоци за PFT / вежба и лабораториски податоци за ABG. Постојат над 5.000 блока од активен Четвртен изворен код - можеби 50.000 линии на код. Имаме 2 GB претежно бинарни податоци, кои вклучуваат лабораториски резултати, нарачки и финансиски податоци, некои се враќаат во 1970-тите ".

"Јас сум сега менаџер на одделот за белодробна медицина и единствената личност што сè уште го поддржува Четвртиот систем. Таа сè уште е во постојан флукс, додавајќи можности и се прилагодува на грижата за пациентите и барањата за ефикасност. Болниците денес се регулаторен и финансиски предизвик. во црно, и сите имаат потешкотии да ги следат брзо менување на технологијата и регулативите за нега на пациентите.Нашиот систем е единствен по тоа што не чини ништо да работи, но сепак имаме целосна контрола над сите апликации и, благодарение на леснотијата и моќта на четвртото програмирање, може да се прилагоди на кратко известување “.
Орџ Еплгејт
applegat -at-ix.netcom.com

Потопно возило „Арго“

Ансамблот за сонари, светла и фотоапарати на Аргос беше оркестриран од низа компјутери што секој ги програмираше на различен компјутерски јазик. Компјутерот на самиот беспилотно „Арго“ беше програмиран на Четврто, концизен, но разноврсен јазик, првично дизајниран да го регулира движењето на телескопите и исто така се користеше за контрола на уредите и процесите што се движат од монитори на срцето до видео-камери со специјални ефекти. Компјутерот на Норо беше програмиран во Ц, моќен, но прилично криптичен јазик, способен прецизно да ги специфицира компјутерските операции. Телеметарскиот систем на двата краја на густиот коакционен кабел што ги поврзува садовите, што им овозможи на нивните компјутери да разговараат едни со други, беше програмиран на трет, рудиментарен јазик познат како јазик за склопување.

Четврт беше единствениот јазик на високо ниво што може да се користи на потопниот компјутер на Арго.

Исцрпен од: Торталниот пат на раното програмирање

Проверете го ова волшебно учење веб страна за информации за Robert D. Ballard, Undersea Explorer

Референца со една линија на оваа Четврта апликација може да се најде во записот во 1985 година на Бајт Кратка историја на програмски јазици: "Натамошно ја контролира потопната санка што ја лоцира остатоците од „Титаник“

Контролори за паркирање на BART од АМ истражувања - 01/15/2004

Контролорите за паркирање на паркинг BART работат рана верзија на амфорт на микроконтролер 80C552. Готово пред скоро 10 години, ќе ја видите оваа машина како кутија од не'рѓосувачки челик во внатрешноста на станицата, откако ќе ја купите вашата билет и ќе влезете во турнирот".

"Мора да се сеќавате на вашиот број на паркинг за паркирање, а потоа да го внесете во машината. Дистрибуираната база на податоци ги содржи сите тековно користени тезги за паркирање. Безбедноста удри посебен код и добива отпечаток од наизглед празни тезги, какви било автомобили во кои се кликани. Ова го спречува БАРТ паркинзите од преполнување со купувачи додека сеуште го прават паркингот достапен за патроните “.

     Алберт Ли Мичел

Ztar MIDI контролор

Стар лаборатории Затар е контролер во форма на гитара за MIDI музички синтисајзери. За разлика од уредите што се обидуваат да извлечат контролен проток на MIDI од аудио излезот на конвенционалната гитара, Ztar е целосно дигитален инструмент со внатрешен микропроцесор и сензори за шари и жици.

Стотици сензори мора да бидат испитани и обработени во реално време за да се генерира контролен поток MIDI и да се избегнат временски разлики што би биле болно забележливи во музички перформанси. Затар користи микропроцесор Zilog Super8, програмиран во мешавина од

Натамошно и склопувачко, да ги задоволиме овие барања.

Анализатор на протоколи WAN / LAN Tektronix

Овој производ е софистицирана апликација за бази на податоци што ја користи Четврт.

Погледнете ги и следниве врски:

Дорадо системи - 01/15/2004

„Ова е сликичка од„ Форт “и„ Дорадо системи “. Ние продадовме 650 контролори на енергија на„ Лаки маркети “направени на„ Форт “, неколку илјади контролни панели за пристап и десетици илјади читачи на магнетни ленти за картички (само 4.000 на Меѓународниот аеродром во Денвер)."

"Сите производи беа направени на Четврто, претежно 68HC11, во Форт асемблер и некои поголеми производи во енергетска контрола, кодирање на читачи на картички, итн. На високо ниво Четврто. Некои производи работеа на персонални компјутери, некои 6502s за вградени системи вградени 68HC11. Ендрју Меккеван беше наш гуру како што постепено излегов од програмирање производи кон крајот на 80-тите години"
Бил Рагсдејл

Проекти

Боинг

Боинг 777 Авионика системи

"Дизајниран и кодиран вграден Четврт кернели да работат на авијатички системи „Боинг 777“. На Четврткернелите се користат за верификација на инженерскиот дизајн, верификација на производството и дебагирање на неуспешните хардверски единици. Јадрото беше напишано на асемблерски јазик за микропроцесорите 68030, 68332 и 80960. Научував воведни Четврти часови за програмирање на инженерите за хардверски дизајн и им помогнав на проблемите во нивниот четврти код. Развојот беше направен на компјутер VAX користејќи CMS (систем за управување со кодови) за да се следи развојот на изворниот код. Дебагирање и интеграција на јадрото е направено со употреба на емулатори во струјното коло."

Роберт Блит

Основни тест функции

"Беше одговорна за вградување функционални кернели за тестирање (FTK) во сите CAS / CMS 777 LRU. На FTK е четврти жител на преведувач на сите компјутерски табли на Boeing 777. Задача исто така бараше вметнување нови Forth карактеристики и нов хардвер за серија 68xxx."

Денис Р. Монтгомери

Апликации за истражување

Апликации за рехабилитација

Алексис инвалидска количка

Алексис беше иновативна електрична инвалидска количка користејќи дизајн „тркала во рамките на тркалата“. Уникатно е по тоа што може да се претвори во свој отпечаток и да се движи настрана. Центарот за рехабилитација R&D на Центарот за здравствена заштита „Пало Алто“ (VA Palo Alto Heath) го лиценцира Интекс Индустри за да го направи Алексис комерцијален достапен во 1987 година, а Интекс направи 40 пред-производствени единици за теренски тестови во областа Сан Антонио. За време на последователните редизајн напори, компанијата поднесе барање за банкрот, спречувајќи ја понатамошната комерцијализација во ова време.

Линграфица

Lingraphica е преносен помагачки и терапевтски комуникациски уред за лица со афазија од мозочен удар или други повреди на мозокот. Развиена е во рамките на VA Merit Review Project во центарот R&D Rehab во 1987-1989 година и комерцијализирана во 1990 година според законот за трансфер на технологија. Во 1996 год., Матичната компанија Lingraphicare America ги пренасочи своите напори од продажба на медицински помагала до обезбедување клинички јазик и услуги за говорна терапија за возрасни со афазија. Нивните услуги што користат Lingraphica известуваат за поголеми стапки на подобрување и подобри крајни исходи од традиционалната терапија на говорен јазик.

Ултразвучно контролирана инвалидска количка

Овој интерфејс за моторизирана инвалидска количка им дозволува на лицата со квадриплегија да ја контролираат брзината и насоката на инвалидската количка со навалување на главата. во посакуваната насока на патување.

Ралф со прсти

Оваа компјутерски контролирана електромеханичка рака за пишување на прсти им нуди на глувите лица слепи лица со подобар пристап до компјутери и уреди за комуникација, покрај разговорите од личност до личност.

Четврти апликации во уреди што служат лице со посебни потреби - Зборник на трудови од најбогатата четврта конференција во 1992 година - Дејвид Л. .афе

"Во овој труд, разговарам за карактеристиките на Форт се користат во уреди што им служат на инвалидизирани лица со четири специфични примери извлечени од моето истражување и од моите колеги.."


Ве молиме, доставете Четврти приказни за успеси и комерцијални апликации до FIG вебмастерот.


<--  Главна страница на FIG