ORIGINAL SOURCE: https://webtips.dan.info/force.html


Совети на Дан:

"Како да форсирам...?"

СОВЕТ: Разберете дека HTML не може да „присили“ на каков било вид на акција и не обидувајте се да го надминете ова ограничување; само ќе ги нервирате вашите корисници и ќе ја направите вашата страница помалку достапна.

Вообичаени прашања „newbie“ во групите на вести посветени на авторското право на веб се оние што започнуваат „Како да го принудам прелистувачот на корисникот да..."

 • немате копче „Назад“?
 • дали една од врските на страницата работи како копче „Назад“?
 • елиминирање на минатото историја на прелистување на корисникот, така што корисникот не може да се врати надвор од мојата страница?
 • зачувајте ја претходната историја на прелистување на корисникот и испратете ја на мојата страница за да можам да ја анализирам за истражување за маркетинг?
 • вратете ги сите посетени линкови назад кон бојата на невидливата врска?
 • потиснете го покажувачот на глувчето „рака“ кога корисникот го преместува глувчето преку линк, за да може да биде скриена врска?
 • да биде со големина на 640 x 480 без оглед на големината на мониторот на корисникот?
 • немате ленти за движење без оглед на големината на мониторот на корисникот?
 • инсталирајте ги моите сопствени фонтови на системот на корисникот, така што мојата страница го прикажува начинот на кој сакам, дури и ако корисникот веќе ги нема тие фонтови?
 • игнорирајте ги поставките и контролите за промена на големината на фонтот и чувајте ги фонтовите со иста големина без разлика како се поставени?
 • поттикнете го корисникот да зачува датотека на диск кога корисникот ќе кликне на неа, наместо да ја прикажува во прелистувачот?
 • веднаш стартувајте EXE-датотека од мојата страница кога корисникот ќе кликне на неа, наместо да го натера корисникот да ја зачува датотеката?
 • отпечатете ја мојата форма за нарачка на печатачот на корисникот веднаш кога тој или таа ќе влезе во мојата страница?
 • гледајте ги моите веб-страници само како дел од рамка, а не индивидуално?
 • гледајте ги моите веб-страници само поединечно, а не како дел од рамката?
 • потиснете ја функцијата "Прикажи го изворот" за никој да не може да ми го украде HTML-кодот?
 • оневозможете ја функцијата "Зачувај како" за никој да не ги украде моите страници, графики и други елементи?
 • потиснете го копчето "Печати", така што никој не може да ги украде моите страници во форма на тврда копија?
 • потиснете ги сите функции со кликнување со десен клик и копирање и залепување на мојата страница?
 • појавувајте поле за предупредување секогаш кога корисникот се обидува да ја напушти мојата страница, да го охрабри / остане?
 • зачувајте датотеки што корисникот ги презема во директориумот што го избирав, наместо директориум што корисникот го избира?
 • потиснете го полето за дијалог за предупредување што се појавува (на некои верзии на прелистувачи и конфигурации) кога мојата страница се обидува да изврши контрола на ActiveX, да постави колаче, да оди помеѓу безбедни и несигурни страници, итн.?
 • исклучете го JavaScript во прелистувачот на корисникот (за да ги потиснете pop-up прозорците додадени некои бесплатни услуги за веб-хостинг)?
 • вклучете го JavaScript во прелистувачот на корисникот (за да бидете сигурни дека сите мои neato специјални ефекти се прикажани!)
 • потиснете го прикажувањето и печатењето на URL-то на документи, за да можам да скриам од корисникот како директно да добијам специфичен документ и да го принудам да помине низ мојата структура на менито?
 • оневозможи ја функцијата "Обележувач" (или "Омилени") за да може корисникот да не може да ја обележи мојата страница?
 • автоматски обележувај ја мојата страница кога корисникот за прв пат ќе ја посети?
 • мојата форма автоматски се доставува кога корисникот ќе притисне ENTER?
 • мојата форма автоматски не се доставува кога корисникот ќе притисне ENTER?
 • потиснете го означеното поле што се појавува околу слики што можат да кликнат кога се селектираат (во некои верзии на MSIE)?

...и списокот продолжува. Сите тие покажуваат недостаток на разбирање за тоа како работи Интернет. Нема шанси авторот да наметне ништо на корисникот. Различни HTML конструкции можат да предложат одредени дејства од прелистувачот, но тие не можат да ги присилат.

Точно е дека некои понови (понекогаш нестандардни) конструкции и додатоци, особено јазиците за скриптирање како JavaScript, можат да „присилат“ различни однесување на прелистувачот, барем од страна на прелистувач кој поддржува таква активност. Но, на прелистувач што не, и оној во кој таквите додатоци се оневозможени од опциите на корисниците, тие не можат да присилат ништо. (Некои прелистувачи, како Мозила и Опера, се многу добри во развивањето на софистицирани поставки за претпочитање за да им овозможат на корисниците да оневозможат некои повеќе вознемирувачки работи што може да се обидат на страниците, како рекламирање поп-под, додека сè уште овозможуваат повеќето мултимедијални додатоци кои всушност можат да го подобрат квалитетот на една страница.)

Дури и да беше можно да се принудат вакви работи на корисникот, прашањето е „Зошто сакате да го направите тоа?“ Голем дел од заедницата на корисници е подготвена да се изнервира од ваквите обиди да манипулира со неговото или нејзиното искуство во прелистување, а вознемирениот корисник веројатно нема да се врати на вашата веб-страница. Корисниците се навикнати да користат стандардни алатки за навигација, како што е копчето Назад на прелистувачот, и нема да го сакаат тоа ако некако успеете да ги оневозможите. Корисниците можат да користат кој било број на различни платформи на машината и резолуции на екранот, и може да не бидат во можност или не сакаат да присилат одредена ширина на пиксели само за да одговараат на вашите лошо дизајнирани распореди што не можат да ги менуваат големината на поставките на корисникот. Корисниците може да видат безбедносен ризик при водење вградени аплети и скрипти и ќе одбијат да ги овозможат овие поставки, па ако вашата страница ги прави задолжителни за навигација, тој само ќе замине.

Недостатокот на можност за присилување на однесувањето на прелистувачот е секако фрустрирачки за програмерите кои се навикнати да создаваат самостојни софтверски производи дизајнирани за една одредена платформа и кои работат целосно од почеток до крај под контрола на развивачот, но ако развивате за Интернет, вие haveе мора да го изгубат тој начин на размислување и да научат да прифатат поголема контрола што веб-корисникот ја има врз искуството за прелистување.

Некои белешки за специфични обиди за „сила“

Еве неколку поконкретни коментари за некои посебни работи што луѓето честопати сакаат да ги „присилат“:

Принудувајќи нови прозорци на прелистувачот да се отворат, затворат, да се со големина до специфични димензии и да немаат нормални контроли како копчето Назад

Ако е овозможено JavaScript, можете да го користите за да направите такви работи. Но, ова се најразлични работи што може да ги вознемират многу корисници, затоа што тие го менуваат нормалниот кориснички интерфејс на прелистувачот, а доколку корисникот е слаб во меморијата, може дури и да го сруши или да виси системот. Тие исто така можат да го наведат корисникот во „јамки“ каде истиот несакан скокачки прозорец повторно се отвора секој пат кога корисникот ќе го затвори, зголемувајќи го нивото на навреденост.

Отстранување на страници од историјата "Копче за назад"

Многу вообичаено барање е да се направи невозможно корисникот да се врати на некоја страница преку копчето Назад. Понекогаш има дури и легитимна причина за ова, како да се спречи елементите на формуларот да се доставуваат двапати или надвор од редот, или да се заштити безбедноста на личните информации внесени на страницата. Други времиња, тоа е само неразумна желба од страна на контролор-навивач клиент кој не може да издржи на корисниците да изберат своја секвенца на гледање на нивната страница, или дури и да сурфаат на веб-страниците на другите луѓе и да се вратат подоцна во оригиналната страница. Во секој случај, не е можно. Дури и со јазиците за скриптирање, не знам како да ги отстранам страниците од историјата на корисникот. Ако вашата потреба за ова е за интранет или киоск каде го контролирате прелистувачот, можеби ќе барате прилагодено прелистувач кој има вградени вакви функции.

Принудувајќи ги поставките за лице, големина и боја на фонтот, без оглед на поставките на прелистувачот

Можете да предложите поставки за фонт на различни начини, вклучително и листови за стилови и разни презентативни ознаки и атрибути. На некои прелистувачи, некои од овие поставки ги „присилуваат“ посакуваните поставки без оглед на конфигурацијата на корисникот. Ова е лоша идеја, бидејќи може да резултира со страници што се читливи за корисниците со посебни потреби. На пример, оние со слаб вид може да сакаат поголеми фонтови, а оние со слепило во боја можеби ќе треба да постават комбинации на бои што им се читливи, дури и ако им изгледаат чудно на другите. Колку повеќе авторот на страницата прави за да се обиде да ги победи таквите работи, и колку повеќе соработува прелистувачот, толку помалку ќе може да се чита страницата за таквите корисници.

Принудувајќи датотеки за преземање, стартување, лансирање специфични апликации, итн.

Не можете да го сторите тоа. Веб-протоколите беа дизајнирани да идентификуваат, преку заглавија на типот на содржина, каква содржина има проток на податоци, но не да прецизираат што точно да прават со него. Ова беше направено од добра причина; авторот на страницата нема начин да знае точно каков систем има крајниот корисник, или преференциите на тој корисник како да се справи со различни видови на податоци. И некои начини на справување со податоци, како што е автоматско водење датотека .exe, претставуваат безбедносни ризици како што се вируси и „тројански коњи“. И ако корисникот има систем Macintosh или Unix, извршувањето DOS или Windows. ЕЕКС е неподнослив, во секој случај; но ако дозволите корисникот да ја преземе датотеката, тој би можел да ја постави на диск и да ја стартува на компјутер надолу во салата.

Во принцип, корисниците можеби ќе сакаат да направат сопствен избор за тоа како да се справат со разни видови датотеки, да ги прикажуваат во нивниот прелистувач, да ги прикажуваат преку надворешна помошничка апликација или да ги зачуваат на нивниот хард диск, наместо да дозволат вашата страница да ја форсира едно особено однесување што може да не работи дури и на системот на овој корисник. Затоа, треба да бидете сигурни дека вашиот сервер испраќа чесен и точен заглавје за содржина за секоја ставка што ја испраќа.

Ако испраќате датотеки со податоци на некој вид што корисникот треба да ги зачува наместо да ги гледа во прелистувачот, најдобриот вид MIME за користење е апликација / октет-поток; ова обично предизвикува да се појави прозорецот "зачувај". Не е „присилно“ (корисникот може да го конфигурира прелистувачот да направи нешто друго со ваков вид на податоци), но тоа е вообичаена акција, и ова е најблиското што може да го добиете за „принудување на прелистувачот да ја зачува датотеката“. Но, не можете да го форсирате директориумот или името на името што е зачувано, иако прелистувачите генерално ќе го извлечат името од последниот дел од URL-то (иако можат да варираат на начини на лудост, понекогаш ликвидација со необични имиња на имиња за разлика од оној што сте ги намериле) .

Секогаш можете да го охрабрите корисникот да ги користи функциите на прелистувачот за да зачува датотека на диск, како на пример со десен клик во Netscape или MSIE, кои работат без разлика каков вид на MIME се користи или како прелистувачот е конфигуриран да се справи со тој тип.

Задушување на прозорецот за предупредување за предупредување

Можеби не ви се допаѓа што некои прелистувачи ја прикажуваат „Предупредувањата за безбедносен ризик“ кога вашата страница се обидува да постави колаче, да лансира аплет или контрола на ActiveX, да оди од безбедни (шифрирани) на несигурни страници и повторно да се врати, или друга активност што некои прелистувачи, под некои поставки за конфигурација, предупредувајте. Некои автори не му се допаѓаат толку многу што прашуваат дали има каков било начин да се присили на оневозможување на ваквите предупредувања. Па, ако авторот на веб можеше да го стори тоа, зарем тоа не би ја победило целта на овие предупредувања за можни безбедносни ризици? Стани вистински!

„Скриј“ го твојот изворен код на страницата

Ова е веројатно најчестото барање „Како да форсирам ...“ на групите со новини деновиве. Луѓето имаат претеран впечаток за вредноста на нивниот HTML код и сакаат да го заштитат од тоа да биде „украден“. Но, не постои начин да се скрие HTML изворниот код од корисникот. Прелистувачот на корисникот треба да ги прими сите извори на HTML HTML со цел да ја прикаже страницата, па без оглед на тоа какви универзални техники ги користи авторот за да го замагли кодот, тој сепак мора да биде разгледлив од прелистувачот, и затоа не е премногу тежок за ниту еден интелигентен корисник на половина пат да се претвори во нешто читливо.

Една од одличните работи во врска со Интернет е дека „новите“ можат да научат многу за авторското право на Интернет со тоа што ќе го погледнат изворниот код на страниците. Ова е еден од начините што научив на прво место. Со тоа, ќе видите многу примери (и добри и лоши) на техники за пишување на веб, кои можат да ви помогнат на крајот да создадете страници убави како оние на професионалците. Аматерските / професионалните и почетниците / стручните празнини се многу помали на Интернет отколку во другите медиуми, а можеби е и од желба да се прошири овој јаз што некои од „професионалците“ сакаат да најдат начин да го сокријат својот изворен код. Но, сè уште не може да се направи.

Слично на тоа, не постои начин да се спречи некој да печати, обележувачи или врски до вашата страница. Кога ставате нешто на Интернет, фер игра е за сето ова. Вие сè уште правно поседувате авторско право на сè што ставате на Интернет (според овој закон имате авторско право на с you што создавате дури и ако нема најава за авторско право), и може да тужите некој што дистрибуира копии од него без ваш дозвола, но не можете да престанете со нормално користење на вашите документи во веб кога тие се на Интернет, а тоа вклучува и други страници што прават врски до вашата страница. Ако сакате да им отежнете на луѓето, претпоставувам дека можете да продолжите да ги движите вашите страници така што секој што ќе се поврзе со еден ќе се намотува со грешка 404 Not Found следниот ден, но тоа ќе ги вознемири вашите легитимни корисници барем колку што секој што мислите дека ве „кине“.

Некои од луѓето кои прашуваат како да ја потиснат функцијата „Извор на гледање“ не го прават ова за да ја спречат кражбата на нивниот код, туку затоа што сакаат да ја задржат безбедноста на нешто во нивниот код, како вметната лозинка или друго такво нешто што може бидете злоупотребени од „хакерите“ ако го знаеле тоа. Ако тоа е случај, треба целосно да размислите за вашиот план за безбедност на вашата страница. Ништо што е присутно во кодот испратен до прелистувачот не е безбеден од душкање од страна на корисниците кои се обидуваат да ја „хакираат“ вашата страница, дури и нешта што се составени во аплет (што можат да бидат декомполирани од разни комунални услуги). Треба да преместите кој било аспект на вашата страница што бара безбедност на страната на серверот, а не на страната на клиентот. Серверот треба да биде таму каде што се споредуваат лозинките, се одржуваат информации за статусот на корисникот и информацијата за историјата, итн., Ако сакате да бидете сигурни дека никој од ова не може да се гледа или да може да се пробие од крајните корисници.

Задушување на десен клик и копирање и залепување

Ова е тесно поврзано со последниот; многу заштитени лица мислат дека можат да ги спречат луѓето да ја „украдат“ нивната содржина на страницата ако стават досадни скрипти кои ги потиснуваат десните кликне и копирањето на текстот. Не, ова не функционира; тривијално е да се оневозможи JavaScript, а потоа скриптите не прават ништо. Сè што прават е да ги нервираат нормалните корисници, кои имаат многу совршени разумни работи што би можеле да сакаат да ги направат со десен клик и копирање на текст, како што се отворање врски во нови јазичиња или копирање на кратки извадоци за употреба (под фер употреба обезбедување на авторско право ) во прегледи и коментари на страници.

Доставување или не доставување формулар со ENTER

Ова е целосно под контрола на прелистувачот, а не на авторот на страницата. Повеќето прелистувачи ќе се достават на ENTER ако има точно едно поле за внесување текст, а не ако има повеќе од едно. Нема шанси да се надмине ова. (Присуството на полиња за избор и копчињата за радио не влијае на однесувањето на прелистувачот во оваа област.)

Дека MSIE “купена точка"

Вообичаено прашање деновиве е „Како да ја оневозможам означената кутија што се појавува околу слика што може да се кликне во Microsoft Internet Explorer кога е избрана?“ Па, постои „kludgy“ начин за оневозможување на ова, со ставање настан на JavaScript „onFocus“ што ја повикува функцијата „заматување ()“ за да се отстрани фокусот од тековниот објект; но има голем број корисници кои ќе се изнервираат ако го направите ова. Копчето со точки е функција за пристапност додадена од Мајкрософт да му овозможи на прелистувачот целосно да се користи од тастатура без користење на глувчето. Некои корисници претпочитаат да сурфаат на овој начин или имаат хендикепи што ја прават навигацијата базирана на глувче тешко или невозможна. Ако користите JavaScript за да ја победите оваа одлика, корисниците кои сакаат или треба да се движите по тастатура, ќе бидат принудени да ја оневозможат JavaScript за да ја користат вашата страница.

Сала на срамот

Направете ја вашата страница подобра со прегледување на други страници што покажуваат, на пример, што да не правите!

ЗАБЕЛЕШКА: Вклучувањето на веб-страница во моите врски „Сала на срамот“ не треба да се толкува како било каков вид личен напад врз креаторот на страницата, кој може да биде навистина одлична личност, па дури и напад на поврзаната веб-страница како целина, што може да биде извор на навистина одлични информации и / или забава. Наместо тоа, едноставно е да се потенцираат специфични карактеристики (намерни или случајни) на поврзаните страници што предизвикуваат проблеми што можеле да се избегнат со подобар дизајн. Ако откриете дека некоја од вашите страници е поврзана тука, не се навредувајте; подобрување на вашата страница, така што ќе морам да ја симнат врската!

 • Оваа страница направи и се обиде да ја одбрани патетичката политика за оневозможување на копирање и залепување преку JavaScript ... во 2013 година, дали би поверувал?

 

Оваа страница за прв пат е креирана 29 Ноември 1997, и последен пат беше изменета 08 Мај 2016.
Авторско право © 1997-2018 од Даниел Р. Тобијас. Сите права се задржани.

[email protected]