ORIGINAL SOURCE: HERE | Speed Converter


Интернешнл Испел

Интернационал Испел е интерактивна програма за проверка на правопис за Уникс која поддржува голем број на европски јазици. Достапен е интерфејс emacs, како и стандардниот режим на командната линија. Најновата верзија на ispell е достапна за преземање какоa gzipped катран датотек. Можете исто така да го користите вашиот омилен пребарувач за да побарате огледала поблизу до вас; пребарување за „ispell-3.4.00“.

Ако вашиот прелистувач поддржува форми, можете да користите еден за да доставите извештај за грешки за ispell. Може да испратите и е-пошта до [email protected] или, за проблеми поврзани со емакс, до [email protected].


Индекс на оваа веб-страница


Што е Испел и зошто го сакам тоа?

Ispell е брз проверувач на правописи ориентиран на екранот што ви ги покажува вашите грешки во контекст на оригиналната датотека и предлага можни корекции кога може да ги дознае. Во споредба со магијата на UNIX, тој е побрз и многу полесен за употреба. Испел исто така може да управува со други јазици освен англискиот.

Каде е документацијата?

Комплетната документација за ispell, вклучувајќи ја и документацијата за формата affix-датотека, е доставена со комплетот за дистрибуција во формат за рачна страница на Unix. Ако имате инсталирано ispell на вашата машина, треба да можете да напишете"man ispell" за да ја видите. За погодност и прелистување, примарна рачна страница за ispell е исто така достапно на Интернет.

Што е ново во оваа верзија?

По долго пауза, Испел 3,4 првенствено нуди поправки на грешки, зголемена преносливост и подобрени речници на англиски јазик.

Која е разликата помеѓу Испел и Аспел?

Аспел е проверка на правописот напишана од Кевин Аткинсон. Неговата примарна предност е тоа што е подобро да давате предлози кога некој збор е сериозно погрешен напишан. На пример, кога ќе му се даде „труба“, ispell ќе предложи само „ѓубре“, каде што аспел сугерира „мака“ (како прв избор на него), како и „дриблем“, „урнатина“ и многу други зборови. Нејзин недостаток е дека алгоритмот за приближување за појавување е специфичен за англискиот.

Каде можам да добијам Испел?

Тековната верзија на ispell е 3.4.00. Претходните верзии се достапни од стара страница на UCLA.

Испел доаѓа со англиски речници. За други јазици, видете го Испел речници веб страна.

Најновата верзија на ispell's извор на интерфејс emacs може да се добие од Кен Стивенс ispell emacs интерфејс дома страница.

Дали има верзија на глувче / менија на Испел?

Да. Кспел е графички интерфејс за ispell. Можете дури да напишете програмски интерфејси за ваши сопствени формати.

Кој го напиша Испел?

Iмагија е многу стара програма. Оригиналот е напишан во собранието ПДП-10 во 1971 година, од Р. Е. Горин. В верзијата е напишана од Пејс Вилисон од МИТ. Волт Буеринг од Тексас инструментите го додаде интерфејсот емакс и го објави на мрежата. Geoff Kuenning додаде меѓународна поддршка и го создаде сегашното издание. Ken Stevens го одржува интерфејсот Emacs (ispell.el) многу години. Многу, многу други луѓе придонесоа за тековната верзија; делумен список (со многу подетална историја) може да се најде во датотеката Соработници во дистрибуцијата.

Каде испраќам извештаи за грешки?

Претпочитаниот начин за поднесување извештај за грешка ispell е да се користи Интерфејс за извештаи за грешки во веб-страница.

Извештаите за грешки може да се достават и преку е-пошта. Повеќето извештаи за е-пошта со е-пошта, освен грешки поврзани со интерфејсот emacs-lisp, треба да бидат испратени на [email protected]. Треба да се пријават грешки во интерфејсот emacs (ispell.el) [email protected]. Ако не сте сигурни која адреса да ја користите, испратете го вашиот извештај до [email protected] и ќе го средиме од таму.

Грешки во пакети со додатоци (кои се наоѓаат во поддиректориумот за додатоци) не треба да се испраќаат на itcorp.com. Наместо тоа, испратете извештаи до развивачите на тие пакети (видете ја датотеката README за пакетот што го користите).

Како да се осврнам на Испел во научни трудови?

Нема објавено хартија за ispell, така што ако користите ispell на начин што бара референца (на пр., Користејќи го речникот како список со зборови во истражувачки проект), вие сте ограничени на референца за Интернет. Целосниот правилен наслов е отпечатен од „ispell -v“: „International Ispell верзија x.y.z“. Ве молиме, вклучете го целиот број на верзијата во вашата референца, така што луѓето ќе можат да ја откријат точната варијанта што сте ја користеле; понекогаш е важно. Ако се чувствувате навистина убаво, можете исто така да ми верувате, offеф Куенинг, како автор. Обично, треба да вклучите и линк до оваа веб-страница (http://www.cs.hmc.edu/~geoff/ispell.html) така што читателите на вашата хартија можат да најдат копија на ispell ако сакаат.

Каде можам да добијам речници?

Iмагија доаѓа со американски и британски речници. За други јазици, посетете ја список на речници. Ако креирате речник на свој и го направите достапен за ftp, испратете го известување до [email protected] за да можам да го додадам вашиот речник во списокот.

Што е со Ispell за MS-DOS или Windows?

Иако ispell не е официјално поддржан на платформите на Мајкрософт, тој содржи опции за компилација за таа околина, providedубезно обезбедени од Ели Зарецки. Погледнете го PC-датотеката / README за детали.

Но, што е со мојот Macintosh?

spell работи под Mac OS X (треба да ги имате инсталирано алатките за развивачи). Осигурете се дека / usr / local / bin е во вашиот PATH откако ќе инсталирате ispell.

За повеќе MAC-како интерфејс, проверете Excalibur, што е Проверка на правописот врз основа на Mac кој знае LaTeX и може да управува со повеќе јазици.

Интернет-ресурси

Постојат многу ресурси на Интернет за проверка на правопис; Би ги ценел добрите врски.


Оваа страница ја одржува Geoff Kuenning.