ORIGINAL SOURCE: http://sun.iwu.edu/~wchapman/confidence.html

Вистинскиот вид доверба

Wes Chapman
2010 година прва година на свикување

           Се обидувам да замислам како се чувствувате таму, на овој прв ден на кампусот, и замислувам многу различни работи. Некои од вас - повеќето од вас, се надевам, се чувствуваат возбудени и надежни за новите можности и ново отворање на слобода пред вас. Некои од вас се малку вознемирени, прашувајќи се дали ќе се вклопите тука, или дали ќе можете да ја направите оценката академски. Некои можеби веќе се малку домашни, размислувајќи да се вратат на пријателите и семејството; или малку расеан, прашувајќи се дали ќе добиете шанса да го исполните тоа вкупно хоти што го видовте на кампусот порано денес; или малку уморен по денот на патувањето и преселбата. Оние од малите градови може да се чувствуваат малку презаситени од вревата и гужвата, додека оние од градот можеби се чувствуваат затворено, прашувајќи се како ќе успеете сега кога сте веќе не воз воз далеку од ништо што би можеле да посакате да го направите. На сите вас само сакам да го кажам ова: ãимаат довербаÒ. Имајте доверба; ќе биде добро. Но, обидете се да имате вистински вид доверба, вистинска самодоверба отколку лажна доверба.  

            Што мислам со лажна доверба? Многу едноставно, тоа значи да верувате дека сте добри во нешто без да имате добра причина да размислите така. Сите ние го правиме ова до одреден степен. Има име за една форма на тоа, ãефектот на езерото ВобегонÒ, по радио-шоуто на Гарисон Килер во кое ãсите деца се над просекотÒ. Излегува дека повеќето од нас имаат тенденција да мислат дека сме над просекот. Една студија покажа, на пример, дека 88% од американските студенти на колеџ сметаат дека се подобри од просечните возачи. Уште поинтересна студија покажа дека луѓето кои биле во болницата се опоравувале од автомобилска несреќа што самите ја предизвикале, мислеле дека се над просечните возачи. Слични резултати се покажани за средношколците што мислат дека се попопуларни од просечните, извршни директори кои мислат дека се подобри од просечните лидери, полицајци, аналитичари на берзата и така натаму. 95% од професорите на колеџ сметаат дека се над просечните професори. Лично, мислам дека сум близу до просек ... во однос на тоа дали мислам или не мислам дека сум над просекот.

            Овој вид доверба не е секогаш лоша работа. Кога мора да настапите под притисок - без разлика дали е на сцена, на спортско игралиште, на испит или за време на вашиот прв разговор со некој со кој сакате да бидете ваш пријател, довербата е клучна, а лажната самодоверба е подобра од никој. Кога ќе се смири во моментот кога само треба да направите нешто да се случи, подобро ќе верувате во себе дури и ако сте ужасни, затоа што ако не успеете, ќе настапите страшно дури и ако сте навистина многу добри.

            Но, има некои недостатоци во лажната самодоверба. Првата е дека ги прави луѓето многу помалку претпазливи отколку што треба. Возачите кои мислат дека се над просекот, преземаат глупави ризици, како што се возење додека се пишуваат на мобилни телефони и пијат сода. Ова е лоша идеја дури и ако сте над просекот при возење, над просекот во пишувањето на мобилните телефони и над просекот кај созите за пиење. Верзијата во училницата честопати има форма на размислување: ãМожам да ја започнам мојата хартија ноќта пред да се појавиÒ, или ãНема да морам да учам за тестот, бидејќи обрнав внимание на часÒ и т.н.. 

            Посериозен недостаток е тоа што затоа што лажната самодоверба обично не може да го издржи тестот на искуството, таа лесно се превртува во деструктивното самосомневање. Лесно е за студентите кои не учеле, а потоа бомбардирале испит да мислат: ãох, јас не сум добар во оваÒ. Секако дека е можно дека тоа е точно, но никој не може да знае дека с додека не го дадат својот максимум, можеби повеќе од еднаш. Уште полошо, лажната самодоверба која е одречена од искуството може да се пренесе на размислувањето на студентите дека тие не се ништо добро, дека лошата оценка на хартија или испит е знак на некаков својствен недостаток на карактерот. Одбивам да верувам дека некој од вас не е или не може да добие добар во нешто. И, иако можеби многу добро имате недостаток на карактер - имам многу, јас - хартија или испит нема да ви кажам; тоа не е тест за документи и испити. 

            Исто толку лош е и случајот кога лажната самодоверба се налути на фактите и одбива да се прилагоди, спирално надополнувајќи во понатамошна самоизмама, како на пример кога студент кој лошо работи на испит ќе каже нешто слично, ãна наставникот не му се допаѓа јас Ò Повторно, можно е дека ова е точно - можеби сте екстра вознемирувачка личност - но тоа не е најверојатно објаснување. Припивањето до лажна самодоверба на овој начин е опасно затоа што ги спречува луѓето да научат од искуство - што потоа ги спречува да добијат вистински добри во нешто за што всушност би можеле да имаат талент за. 

            Значи, каква доверба треба да се стремите? Оригиналната самодоверба, вистинскиот вид доверба, се состои во тоа што точно знаете колку сте добри затоа што сте биле тестирани, затоа што сте биле наметнати до вашите граници. Најдобриот вид доверба потекнува од тоа што се наметнувавте над вашите граници и се искачив на тој предизвик да направите работа што е подобра отколку што некогаш сте помислиле дека би можеле да ја направите. Ова е вид на доверба што има тенденција да ја надмине само областа во која ја завршивте работата; тоа е вид што ве тера да размислувате различно за себе како личност. 

            Иронично, овој вид доверба честопати произлегува од понизност. Смирението не е исто како и самосомневањето; оние што се сомневаат во самите себе, велат: ãЈас не сум добарÒ, додека оние што се смирени велат: ãНе знам колку сум добар, но ќе пробамÒ. Честопати, најдобрите во дадено поле се најниски; тие знаат толку многу што знаат колку не знаат. Но, нивното ãне знамÒ ги тера да не се сомневаат во себе, туку да продолжат да учат повеќе. 

            Јас се фокусирам на довербата не само затоа што мислам дека е важен за вашиот успех на колеџ, туку затоа што на некои важни начини, довербата е токму она што си на факултет за да го развиеш. Работите се менуваат - ќе промените. Значи, вие не можете да знаете што ве чека пред вас. Посетував на панел сесија минатиот семестар на кој студентите кои дипломираа се вратија да им кажам на тековните студенти каков е животот по дипломирањето. Само еден од петте студенти всушност го правеше она што таа самата предвидуваше да го прави додека беше на колеџ. Не знам дали тие пропорции се типични, но верувам силно дека нивното искуство ќе биде за многумина од вас. Многумина од вас, можеби повеќето, ќе работат на работни места што никогаш не би ги претпоставиле, веројатно во врска со работи за кои сте заинтересирани сега, но можеби се поврзани со чудни и непредвидливи начини. Некои од вас ќе започнат на полето што ќе го одберете на колеџ, но ќе ги промените полињата средната кариера. Некои од вас ќе работат на поле што с уште не е измислено - тоа беше случај за еден од студентите на панелот. И некои од вас сега планираат да работат на полиња што повеќе нема да постојат до моментот кога сте на моја возраст. Не сум целосно сигурен дека професорот по англиски јазик - моето поле - не е еден од нив. 

            Што правите овде, ако не можете да бидете сигурни дека она што го подготвувате е она што всушност ќе го направите? Па, за некои од вас патот што го подготвувате, или ќе се подготвувате до моментот кога ќе дипломирате, е патот што ќе го следите, и без оглед дали е или не, мора да го следите сонот што го имате. Но, вие исто така сте тука за да развиете самодоверба, посебен вид доверба. Сите пет студенти од панелот сметаа дека нивното образование во IWU е од суштинско значење за да им се овозможи да го сторат она што го прават сега. Имаше многу работи што научија да ги направат тука што ги идентификуваа како клучни: пишување, зборување, работа во групи, анализирање, гледање на голема слика, учење како да учат, лидерство и сл. Во основата на сите нив, би тврдел, е довербата: извесно знаење дека биле тестирани, дека биле во ситуации пред кои тие го правеле она што никогаш не знаеле дека се способни и затоа можат да се искачат на што и да е ново предизвиците со кои се соочија. 

            Еден начин да се погледне на колеџ, а особено предизвикувачки колеџ како Илиноис Веслијан, е да го гледате како место каде што ќе бидете тестирани, каде ќе се наметнете надвор од она што мислевте дека беа вашите граници, но каде е безбедно да се спуштите на која било посебна задача. На работното место, преземањето ризик што не излегува може да ве чини вашата работа. На бојното поле и во другите занимања со висок ризик, тоа може да ве чини вашиот живот. Во една класа, сепак, ако пробате нешто и не работи, добивате лоша оценка. Па што? По дипломирањето, вашиот Успех веројатно ќе има важност само околу 15 минути. Сега, тие обично се многу важни 15 минути, така што не препорачувам да не обрнувате внимание на оценките - но ако сте еден од оние луѓе кои секогаш се предизвикуваат самите себе, веројатно ќе изгледа дека севкупниот рекорд ќе изгледа убав добро ... многу подобро, по секоја веројатност, отколку ако сте таков човек кој никогаш не презема интелектуални ризици.

            Аргументот што го поставив пред вас, има важни импликации за тоа што треба да правите додека сте на факултет. Ако вашиот степен би бил само акредитив, парче хартија што потврдува дека скокате низ некои обрачи и го сторивте тоа до одредено ниво на компетентност, тогаш би било паметно да се земе само часови што беа безбедни или лесни. Ако вашата диплома би била само професионална обука на некоја област, тогаш би било паметно да ги понесете само оние часови кои биле тесно фокусирани на тоа поле. Но, ниту едно од овие не е точно. Образованието на колеџ е многу повеќе од ингеренциите и не можете да бидете сигурни што навистина се обучувате да го правите. Значи, паметно е да ги направите работите што на долг рок ќе развијат кај вас доверба да сторите с you што сакате да направите. Истражете колку што можете повеќе. Одете неколку часови кои се само интересни, дури и ако досега можете да кажете дека немаат никаква врска со вашите планови за кариера. Изберете ги тешките курсеви, оние со тематика што навистина ве тера да размислите и со професорите кои имаат репутација дека се тешки. Учете во странство, ако можете. Барајте стажирање Вклучете се со работи надвор од училницата кои ве интересираат и ве предизвикуваат, без разлика дали тие се "релевантни" за вашето поле: пишете за Аргус, кандидирајте се за Студентски сенат, приклучете се на интрамурален тим, аудиција за ансамбл, приклучете се во некој клуб или политичка организација, направете некоја волонтерска работа - направете се што одговара на вашите способности и интереси. И, дефинитивно, оставете се отворени за оние апсурдно длабоки разговори што се случуваат на колеџ во необични часови со вашите пријатели.

            Ако можете да го направите сето ова, ако се предизвикувате на секој можен можен начин, не само што ќе го направите вашето време овде на Илиноис Веслијан поцелосно и побогато, ќе се подготвувате за иднината без разлика какви промени претстојат. И можете да го направите ова - да имате доверба. Имам доверба во тебе.